Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Εξαγωγή συγκεκριμένων σελίδων από έγγραφο pdf

Μόλις έβαλα και τη δική μου...πινελιά στην σελίδα που δημιουργήσαμε με την Μίνα ( η ομάδα μου στο μάθημα της διδακτικής ) στο wikispaces, για την 2η εργασία της διδακτικής.Και λέγοντας πινελιά εννοώ το ροζ χρωματάκι στις επικεφαλίδες του κειμένου μας.
Τελειώνοντας λοιπόν με το χρώμα των γραμματοσειρών αποφάσισα να ανεβάσω στην σελίδα και το βιβλίο του καθηγητή από το οποίο θα βοηθηθούμε για να φτιάξουμε το δικό μας διδακτικό πλάνο.
Άνοιξα λοιπόν τα pdf των βιβλίων των καθηγητών και συνειδητοποίησα πως δεν θα ήθελα να ανεβάσω ολόκληρο το βιβλίο,αλλά μόνο τα συγκεκριμένα κεφάλαια τα οποία συμβουλευόμαστε...
Ωραία ιδέα, αλλά υπήρχε το πρόβλημα της εξαγωγής συγκεκριμένων σελίδων από pdf  αρχείο και ψάχνοντας λίγο την εργαλειοθήκη του Adobe Reader 9 κατάλαβα πως δεν παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής τμήματος ενός αρχείου.
Κατάλαβα λοιπόν πως έπρεπε να το ψάξω στο internet....Αρχικά βρήκα κάποιους free online editors, οι οποίοι όμως δεν μου φάνηκαν πολύ ωραίοι. Παρ' όλα αυτά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω έναν αν και τελικά δεν κατάφερα καν να κάνω upload το αρχείο μου. Ψάχνοντας λίγο ακόμα βρήκα το  open source πρόγραμμα pdfsam. Με το pdfsam μπορείς να διαγράψεις ή να αναδιατάξεις τις σελίδες ενός pdf αρχείου αλλά και να χωρίσεις το έγγραφο σου σε πολλά καινούργια αρχεία pdf, με βάση τις σελίδες αυτού.
Με αυτό το πρόγραμμα κατάφερα να εξάγω από τα βιβλία των καθηγητών τα κεφάλαια που ήθελα...με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω videο :

video - οδηγός εξαγωγής σελίδων από pdf έγγραφο

Μπορείτε να κατεβάσετε το pdfsam από : download pdfsam


ΥΓ : Ο λόγος που δεν εισάγω κατευθείαν τα video μου στο blog, είναι πως το πρόγραμμα για screencasting (Jing free edition) που χρησιμοποιώ παράγει τα video σε μορφή swf, και παρόλο που  βρήκα  πως μπορώ να κάνω upload στο blog video αυτής της μορφής, αυτά δεν έχουν καθόλου καλή ποιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου