Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Screencasting with Jing

Έχω ήδη αναφέρει πολλές φορές  πως χρησιμοποιώ το Jing για να δημιουργώ τα screencasts που υπάρχουν στις αναρτήσεις μου. Το Jing είναι ένα open source πρόγραμμα το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να καταγράψεις την οθόνη σου είτε μέσω video είτε μέσω φωτογραφιών. Είναι αρκετά εύκολο να το χρησιμοποιήσεις και τα αποτελέσματα του screencast που δίνει είναι πολύ ικανοποιητικά.
Το μόνο που ίσως να αποθαρρύνει κάποιους από τη χρήση του είναι πως μετατρέπει τα video μόνο σε swf μορφή (η free edition), μειώνοντας έτσι τη ποιότητα αλλά και τη "λειτουργικότητα" του video. Ήδη σας έχω αναφέρει πως στο blogspot δεν μπορείς απλά να ανεβάσεις video μορφής swf, αλλά πρέπει να γράψεις κώδικα html για να το δεχτεί. Σκέφτηκα λοιπόν πως θα ήταν ωραίο να δείτε και εσείς τη διεπαφή του χρήστη με το Jing και πόσο εύκολο είναι τελικά να το χρησιμοποιήσει κανείς. Για αυτόν το λόγο εγκατέστησα στον υπολογιστή μου το camtasia studio (trial version), το οποίο και χρησιμοποίησα για να σας δείξω πως μπορείτε να κάνετε screencast με το Jing.

Το μόνο περίεργο σε αυτό το screencast είναι πως όταν τελείωσα την καταγραφή της οθόνης με το camtasia studio και είδα το screencast που έκανα κατάλαβα ότι σε αυτό, κατά τη διάρκεια της καταγραφής, δεν εμφανιζόταν η αρχική διεπαφή του Jing με το χρήστη, που βρίσκεται πάνω στο κέντρο της οθόνης.Ακόμη δεν φαινόταν η εργαλειοθήκη του Jing,η οποία βρίσκεται στο κάτω αριστερά άκρο του τμήματος της οθόνης που καταγράφουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου